(dzień sto szesnasty)
Dziś rano nie mogłam się oprzeć pokusie i kupiłam boczniaki <3
Uwielbiam wszystkie grzyby, w prawie każdej postaci.
Co będzie potrzebne?
Składniki na 4 porcje
- 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 350 g boczniaków
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- pół szklanki wody
- sól i pieprz
- 100 g ryżu
Do sosu:
- 150 g boczniaków
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wina białego
- 1/2 cebuli
- łyżeczka oleju (5g)
- łyżka sosu sojowego
Rozgrzewamy małą patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso mielone (doprawione solą i pieprzem) i smażymy do momentu, aż mięso się zetnie, w międzyczasie dolewając po trochę wody.
Zestawiamy z ognia.
Gotujemy ryż.
Siekamy cebulę i czosnek, kroimy grzyby w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby. Smażymy 8 minut ciągle mieszając. Dolewamy pół szklanki wody, dodajemy sól, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty.
Dodajemy mięso, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
SOS
Do małego garnuszka wrzucamy posiekane boczniaki, cebulę, olej, sos sojowy, wodę i wino. Wszystkie składniki gotujemy około 10 minut na małym ogniu, następnie wszystko blendujemy na gładką masę.
Gotowe :)
Podajemy jak na zdjęciu, ryż i mięso z grzybami polewamy sosem.
Jedna porcja zawiera:
Kalorie: 396 Białko: 28 Węglowodany: 33,4 Tłuszcz: 16
Smacznego :*
Edka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz