27 maja 2015

Mielone z indyka z boczniakami i sosem winnym

Środa
(dzień sto szesnasty)



Dziś rano nie mogłam się oprzeć pokusie i kupiłam boczniaki <3 
Uwielbiam wszystkie grzyby, w prawie każdej postaci. 

Co będzie potrzebne? 
Składniki na 4 porcje

  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 
  • 350 g boczniaków
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • pół szklanki wody
  • sól i pieprz
  • 100 g ryżu
Do sosu:
  • 150 g boczniaków
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina białego
  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka oleju (5g)
  • łyżka sosu sojowego

Rozgrzewamy małą patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso mielone (doprawione solą i pieprzem) i smażymy do momentu, aż mięso się zetnie, w międzyczasie dolewając po trochę wody.
Zestawiamy z ognia.

Gotujemy ryż.

Siekamy cebulę i czosnek, kroimy grzyby w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby. Smażymy 8 minut ciągle mieszając. Dolewamy pół szklanki wody, dodajemy sól, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty. 
Dodajemy mięso, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.

SOS

Do małego garnuszka wrzucamy posiekane boczniaki, cebulę, olej, sos sojowy, wodę i wino. Wszystkie składniki gotujemy około 10 minut na małym ogniu, następnie wszystko blendujemy na gładką masę. 


Gotowe :) 
Podajemy jak na zdjęciu, ryż i mięso z grzybami polewamy sosem.

Jedna porcja zawiera:
Kalorie: 396 Białko: 28 Węglowodany: 33,4 Tłuszcz: 16


Smacznego :*


Edka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz